neděle 16. června 2013

M-DAC - pokračování

Poslech dalších nahrávek z klasiky a jazzu víceméně potvrdil dosavadní dojem - celkový zvukový charakter je velmi podobný a v těch drobných odlišnostech bych u obou našel nějaké přednosti. M-DAC je v porovnání údernější, pevnější/tvrdší, projevuje se to jednak ve výraznější textuře basů, ale taky např. víc "perkusním" charakteru klavíru. Denon je trochu měkčí, ale zároveň působí příjemně "barevněji". Rozdíly jsou ale opravdu v procentech a i když bych asi poznal co zrovna hraje, tak bych asi těžko rozhodoval co je lepší.

I když v jedné věci ten rozdíl občas markantní byl. U některých skladeb jsem měl pocit, že M-DAC zřejmě svým důrazem na transienty hudbu víc "rozseká" na jednotlivé zvuky/tóny. Dobře jsem to třeba pozoroval u rychlého jazzového piana v nahrávce Gismontiho, kde stejná pasáž přehraná CDP nebyla jen sérií tónů, ale složila se z nich melodie a piano se rozezpívalo. Přes M-DAC byly jednotlivé tóny výraznější, údernější, ale ta zpěvnost nějak chyběla, nevtáhlo mně to stejným způsobem přirozeně do podstaty a melodie skladby. Už jsem to pozoroval při testování předchozích převodníků - Denon prostě má z nějakého důvodu schopnost vytvořit z přehrávaných zvuků hudbu a emoce ...

Podobně třeba houslový koncert A.S.Mutter - opět byl zvuk houslí přes M-DAC o něco "tvrdší" než přes CDP. Podání Denonu bylo sice měkčí, ale o něco pohodovější a housle se víc "rozezpívaly". Dost těžko se to slovy popisuje, jenže právě tuhle schopnost nepřehrávat jen zvuk, ale hudbu a emoce, hledám. A hodnotím ji jako důležitější než "jen přesný" zvuk. Nevím, jestli připojení na kvalitnější zesilovač nebo reprosoustavy by tuhle schopnost u M-DAC probudilo a zlepšilo ? To už ale asi není úvaha jen o konkrétním převodníku, ale asi o celé filozofii hifi a o tom, že přechod na dražší přístroje a dokonalejší zvuk asi nemusí ve výsledku vést k vysněnému cíli (teda pokud je cílem hudba a emoce) ?

Ale abych se vrátil k M-DAC - rozhodně bych nerad, aby to vyznělo, že hraje špatně ! Kdybych využil i jeho funkce předzesilovače a sluchátkový zesilovač, nic neřeším. Pokud uvažuju o jeho použití čistě jako DAC pro kvalitní přehrávání z PC přes USB, je to zvukově spíš změna, než zlepšení - něco za něco. A není to zrovna levné řešení. Jenže v případě jaho vrácení už vůbec nevím co jiného ještě zkusit. Leda CA DacMagic Plus nebo DacMagic 100.

Žádné komentáře:

Okomentovat